Hvordan er det å jobbe offshore?

Gode penger, hardt arbeid

olje-plattformDet er kanskje ikke den beste tiden å snakke om offshore med tanke på den dalende oljeprisen og tusenvis av studenter som står uten jobb etter å ha utdannet seg innen oljebransjen, men mange lurer fortsatt på hvordan det er å jobbe på oljeriggene. De fleste er interesserte i offshore-arbeid av én simpel grunn – pengene. For det er helt sant at pengene man tjener på boreplattformene i aller høyeste grad er fantastiske. Enkelte mennesker får ut flere hundre tusen kroner hver eneste måned, etter skatt! Det høres ut som en drømmejobb, men alt kommer til en pris. Hadde det vært en simpel, farefri jobb, hadde ingen spyttet ut slike summer til sine ansatte. I hvert fall ikke staten – vi kjenner alle til hvor godt staten belønner «vanlige» arbeidere (lærere, sosialarbeidere, leger). Dermed skjuler det seg store mengder med «liten skrift» når man tar på seg en offshore-jobb. Først og fremst er det arbeidstidene. Glem alt du vet om vanlige arbeidsdager og 40-timers arbeidsuker. Slike dogma er helt ukjente på boreriggene. Her jobber man når det trengs – om det trengs at du jobber 20 timer i strekk, gjør du det. Uten et pip. Jobb på oljerigger er dermed langt ifra passende for den vanlige mannen i gata – her må du være tøff, hardbarket, utholdende og sterk som bare det. Hardt arbeid lønner seg dog, for etter en måneds tid på riggen med slitsomt arbeid og lange arbeidsdager, får du gjerne en måned eller to i totalt avslappet tilstand på land. Dette kalles turnus, eller rotasjonsordning. Som oftest jobber du to-tre uker, for deretter å tilbringe tre-fire uker hjemme. Altså litt mer tid hjemme enn borte, men til hvilken pris? Du jobber opptil 16 timer om dagen på riggen, samtidig går du jo ikke hjem når arbeidet er over – nei, du går ned til det lille rommet ditt og prøver å få i deg litt søvn før det er på’n igjen.

Underholdning på riggen

Nå skal du ikke tro at det er slavearbeid på oljeriggen, heller. I hvert fall ikke om du jobber på en norsk plattform, ansatt av et norsk selskap. Neida, her får du skikkelig god mat tre ganger om dagen, du bor i komfortable (dog små) rom, og internett er selvfølgelig tilgjengelig på hele riggen. Derfor har alle oljearbeidere med seg bærbare datamaskiner, mobiler og nettbrett når de drar ut på sjøen. Slik kan man kose seg maksimalt de få timene man har fri – man ringer hjem via diverse telefontjenester på nettet, man spiller pengespill via http://www.norskcasinoonline.com, man oppdaterer seg på nyheter. Med en såpass god lønn kan du alltid finne noe morsomt å gjøre på nettet. De fleste prøver dog å få i seg så mye søvn som mulig, for på oljeriggen kan du plutselig bli vekket midt på natta for å utføre en jobb som kom brått på.

Natt/dagsarbeid

Husk at enhver oljerigg, uansett om det er en boreplattform eller produksjonsplattform, opererer døgnet rundt. Det betyr at folk alltid jobber – noen sover om natten og jobber om dagen, andre det stikk motsatte. Vanligvis må du forberede deg på begge deler, om du tar deg jobb i offshore-bransjen. Oftest jobber man f.eks. én uke om dagen, og én uke om natten.

Privacy Policy