Oljegigantene

Da vi i fjor opplevde at oljeprisen begynte å synke dramatisk var det snakk om at det var de amerikanske oljegigantene sammen med de nye kinesiske energiprodusentene som presset prisene ned. Dette var langt fra med vilje.

I USA startet det i fjor en ny oljerevolusjon som gikk ut på produksjon av såkalt ‘shale oil’ eller ukonvensjonell olje på norsk. Produksjonen ble mye høyere enn det man hadde spådd og selv det Internasjonale energibyrået bommet stort da de overså revolusjonen som var i full gang i USA. Samtidig hadde det kinesiske forbruket av fornybar energi økt betraktelig mye mer enn hva man så for seg på så kort tid.

De største selskapene
Royal Dutch/Shell er et av de største oljeselskapene i verden, sammen med Total, Exxon Mobile og BP. Selskapet har en historie helt tilbake til 1890 årene og ble raskt et multinasjonalt oljeselskap da de begynte å markedsføre seg gjennom varemerket Shell. Selskapet har også vært omstridt da de hadde stor virksomhet i Sør-Afrika mens Apartheid-regimet fortsatt regjerte landet. Exxon Mobile er et amerikansk selskap. Hovedkvarteret ligger i Irving av datterselskapene finner man blant annet Esso. Exxon Mobile operer stort på norsk sokkel også. BP husker vi godt etter at de opplevde en av de største oljeutslippene noensinne utenfor Mexico-kysten i det som er kjent som Macondo-ulykken: Det var den 20. april i 2010 at en gasseksplosjon kostet 11 personer livet samt påførte havet rundt enorme skader etter at 650.000 tonn råolje ble sluppet ut. Lekkasjen ble ikke stoppet før 87 dager etter eksplosjonen.Troll

Statoil
Etter et enstemmig stortingsvedtak i 1972 ble Det norske statsoljeselskap AS opprettet. Det lå helt klart en politisk motivasjon bak det å starte et eget norsk selskap som skulle være med på kompetanseutviklingen av utvinning av olje og gass, slik at vi kunne nyte godene av en helnorsk oljeindustri. I 2006 fusjonerte Statoil sammen med Norsk Hydro. I 2005 hadde Statoil totale reserver som utgjorde 14 prosent av det totale på norsk sokkel. Statoil har idag flere spennende forretningsvirksomheter verden over, alt fra Canada til Brasil, men også skifergassvirksomheten i Pennsylvania har vokst betraktelig.

Privacy Policy