Oljeprisen preger shippingbransjen

Året 2015 startet med høye oljepriser, noe gjorde at året startet godt for en sårbar shippingbransje. Når markedet så har snudd lider alle i shippingbransjen, en av verdens mest volatile bransjer.Oljetanker

Tar vi et tilbakeblikk på ned globale nedgangen i nesten alle bransjer i årene 2008 og 2009, hvor de fleste råvarer og spesielt shippingmarkedet følte sterkt på finanskrisen. Offshoremarkedene var intet unntak, med dag-rater som falt i gjennomsnitt på det verste hele 35 %. Siden midten av 2014 har vi hatt en nedgang i oljeprisen på over 50 % noe som det siste året har ført til billigere drivstoff. Men baksiden er at når etterspørselen etter olje er lav så er det heller ingen som trenger at oljen skal fraktes. Oljeprisen preger shippingbransjen både negativt og positivt.

Investeringskutt i nybygging av skip
En tilbakegang i antall skip som frakter olje merkes spesielt i nybyggingen av nye skip. Nye prosjekter blir utsatt, samtidig som utgiftene for å holde alt i gang er de samme. Dette fører som kjent til oppsigelser og permitteringer. Dette har ført til at blant annet Rolls Royce har lagt ned en viktig fabrikk på Sunnmøre tidligere i år, men aktiviteten har sunket stort sett over hele verden i løpet av 2015.Oljetanker2

Oljeprisene gir ringvirkninger
Produksjon av skip har falt, men det har også etterspørselen etter nye jack-up rigger og pilen peker ned også for flytende borerigger. Som vi ser har oljeprisene store ringvirkninger verden over og styrer flere hundre tusener av arbeidsplasser. Olje- og shippingbransjen er to meget volatile bransjer, som går mye opp og ned hele tiden, selv om i Norge har pilen stort sett pekt oppover siden 1970-tallet. Men at markedet igjen vil snu er det ingen tvil om, det er kun et spørsmål om tid.

Olje- og shippingbransjen er to av de mest spennende bransjene å jobbe i og at markedene svinger betyr bare at man må jobbe enda hardere i motgang.

Privacy Policy